Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

Een motto is een zinspreuk, slogan of woord dat een beweegreden van iemand aanduidt. Het kan ook een stukje tekst boven een boek of artikel zijn. Een motto is vooral bekend als zinspreuk. Vaak spreken mensen van een levensmotto, een zinspreuk of woord dat mensen hun hele leven in hun hoofd houden en waarnaar zij ook proberen te leven. Vaak vinden mensen een motto vooral mooi in plaats van dat ze zich er echt aan houden.
Mijn motto is: ‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’. De mensen die mij kennen, zijn het vast eens met mijn keuze. Ik schrik de boel namelijk regelmatig op met een smakelijk lachsalvo. Het is niet alleen heerlijk om te lachen, maar het maakt je ook nog gezond.

Lachen is gezond

Uit studies (bron: wetenschap.infonu.nl) is namelijk gebleken dat lachen onder meer de volgende positieve effecten heeft op de gezondheid:
• Verlaging van de bloeddruk.
• Een toename in vasculaire doorstroming van het bloed.
• Een hoger zuurstofgehalte in het bloed.
• Het trainen van taille, buik, ademhaling-, gezicht- been- en rugspieren.
• Het terugdringen van de hoeveelheid stresshormonen (cortisol en adrenaline) in het bloed.
• Het doen toenemen van de hoeveelheid immuuncellen zoals Gamma Interferon en T-cellen
• Het beschermen tegen luchtweginfecties en zelfs het reduceren van verkoudheden door een toename van de stof immunoglobuline in het speeksel.
• Het verbeteren van geheugen en leervermogen.
• Het verbeteren van alertheid en creativiteit.
• Hogere aanmaak van endorfine; een hormoon dat pijn reduceert en lustverhogend werkt.
• Het masseren van de inwendige organen wat leidt tot een betere bloedtoevoer en daardoor beter functioneren van het lichaam.
Naast deze reeks van positieve effecten op lichaam en geest blijkt tenslotte ook nog eens uit onderzoek dat lachen zorgt voor een positieve stemming. Het is dus letterlijk mogelijk dat als mensen zich depressief voelen ze zich vrolijker gaan voelen puur en alleen door te lachen. Niet alleen zorgt een goede stemming ervoor dat je gaat lachen. Het werkt, vreemd genoeg, dus ook omgekeerd en kan dus een goede manier zijn om je ochtendhumeur om te zetten in een meer zonnige kijk op het leven.

Lachen geeft zelfvertrouwen

Zeker is dat deze grote lijst van voordelen je nog extra redenen verschaft om een goede komedie te kijken. Want lachen blijkt behalve gewoon leuk ook echt gezond te zijn. Deze voordelen komen nog bovenop de meer bekende effecten van lachen. Zo komen lachende mensen over het algemeen aantrekkelijker en positiever over en krijgen vaak meer voor elkaar. Lachen lucht ook op en werkt aanstekelijk. Lachen is bovendien een sociaal gebeuren en schept een band. Het kan zelfs leiden tot meer zelfvertrouwen en een beter gevoel voor humor.
Kortom, een prima levensmotto! Ik voel me gelukkiger en ik krijg er onder andere ook nog een strakkere taille en buik van. Dat is voor mij een win-winsituatie. Wel een beetje jammer voor mijn collega’s die het moeten stellen met mijn nadrukkelijke aanwezigheid. Sorry daarvoor meiden!

—————————————————————————————————————————————–
Ken jij ons supertoffe blogteam al?
Laura is locatiemanager.
Manon is senior trainer.
Marloes is gezinspedagoog en hulpverlener.
Manon is secretaresse.
Melissa is hulpverlener.