Het is zo donker! Is het al nacht?

Gek eigenlijk, dacht ik laatst. De dag dat de winter begint is ook direct de kortste dag van het jaar. Waar voor mijn gevoel de donkerste periode van het jaar begint, wordt het eigenlijk iedere dag alweer een stuk lichter! Daar werd ik best heel blij van, want die donkere dagen zijn niets voor mij …

Energiek door de zon

De lente en de zomer zijn overduidelijk mijn favoriete seizoenen. Lekker veel buiten zijn, wakker worden door het zonnetje op je raam, zonder jas naar buiten kunnen en je een stuk energieker voelekn. In deze periode van het jaar heb ik veel meer energie over om bijvoorbeeld ’s avonds nog leuke of sportieve activiteiten te ondernemen. Ook sta ik veel makkelijker op als het al licht is en ga ik ’s avonds over het algemeen later slapen. Eigenlijk hebben de zomer- en wintertijd dus best veel invloed op mijn dagelijks leven.

Kinderen hebben veel vragen

Op de trainingsgroep merkte ik afgelopen zomer dat ook sommige kinderen er erg veel mee bezig zijn. Toen het steeds donkerder begon te worden aan het einde van de dag kwamen er steeds meer kinderen met vragen. “Wordt het al bijna donker?” “Is het al avond?” “Moet ik al bijna slapen?” Of “Waarom komt mama mij zo laat ophalen?” En ja, dan komt de grote uitdaging. Want hoe leg je dat nou simpel en duidelijk uit? Die zomer- en wintertijd zijn best lastig te begrijpen. Want waarom zeggen papa en mama soms: “Je moet nu echt gaan slapen, het is al donker!” Terwijl je de andere keer nog bij De Buitenwereld aan het spelen bent terwijl het al helemaal donker is! Met een tekening heb ik toen geprobeerd uit te leggen waar dit door komt. Dat gaf voor de meeste kinderen wat meer duidelijkheid.

Ik probeer er zelf meer op te letten om mij niet te veel te laten leiden door de kortere dagen. Want wanneer je ook juist op donkere dagen actieve en leuke dingen gaat doen, krijg je meer energie. Alleen dat opstaan ’s ochtends in het donker, dat bleef een probleempje. Dus om mezelf ’s ochtends toch dat ‘zonnetje’ te gunnen, maak ik nu gebruik van een wake-up light. Ideaal. Maar ik geef toe … Ik kan niet wachten tot de lente weer begint!

handtekening Manon

—————————————————————————————————————————————–
Ken jij ons supertoffe blogteam al?
Laura is locatiemanager.
Manon is senior trainer.
Marloes is gezinspedagoog en hulpverlener.
Manon is secretaresse.
Melissa is hulpverlener.

Terug naar blog