Het zijn de kleine dingen die het doen

De speciale gezichtjesworst op je boterham, hulp van je vader bij je huiswerk, een compliment van de juf over je tekening of een spelletje doen met je moeder en stiefvader. Ik zie dat dit de momenten zijn die een kind laat stralen. Voor mij als hulpverlener gaat het om de opmerking van een jongere dat hij onze gesprekken erg fijn vond en het nu weer alleen kan. Of de dankbaarheid van een ouder bij de afsluiting van de zorg en de zelfgeknutselde raket van een kind die nu op mijn koelkast hangt. Het zijn de kleinste positieve momenten die van grote waarde zijn.

Kijken naar wat er goed gaat

In gesprek met ouders en kinderen begin ik eigenlijk altijd met de vraag: “Wat ging er afgelopen week goed?” Als er dan wordt overgegaan op een negatieve situatie geef ik altijd aan: “Dat komt zo. Ik wil nu eerst even stilstaan bij wat er goed ging. Al is het maar één heel klein dingetje.” Door ouders en kinderen hier bewust bij stil te laten staan, komen er vaak mooie dingen naar voren. En met een beetje geluk kunnen we die goed inzetten bij de volgende vraag: “Wat ging er minder goed en hoe kunnen we dit oplossen?” Bij een intake start ik met de vraag wat er goed gaat en wat de kwaliteiten zijn van het kind. Vervolgens ga ik in op wat hij of zij nog wil leren of moeilijk vindt. Sommige ouders vallen stil bij de vraag wat er goed gaat. Dat is altijd even slikken. Maar na een moment om na te denken, kunnen zij altijd wel een positieve eigenschap benoemen.

Oplossingsgericht werken

Bij De Buitenwereld zijn wij allemaal getraind in kijken naar wat er goed gaat. Ook wel ‘oplossingsgericht werken’ genoemd. Van belang hierbij is het geven van oprechte complimenten en stilstaan bij succesmomenten. ‘Als iets werkt, doe er dan meer van’ is een belangrijk uitgangspunt van deze manier van werken. We gaan uit van positieve ervaringen en eigenschappen om problemen aan te pakken. We richten ons op iemands krachten in plaats van op wat niet goed gaat. Uiteraard bespreek ik ook de problemen en ga ik met het gezin op zoek naar oplossingen hiervoor. Door te focussen op het positieve, merk ik tijdens de begeleiding dat ouders en kinderen steeds meer inzicht krijgen in hun kwaliteiten. Ze leren hierop vertrouwen en dat wat goed gaat, wordt hierdoor uitvergroot.

Stilstaan bij succesmomenten

Deze aanpak werkt prettig in de begeleiding van ouders en kinderen maar is ook van belang voor onszelf als hulpverleners. Want soms is het best lastig om tussen alle afspraken, rapportages, e-mails en telefoontjes door aandacht te houden voor de dingen die goed gaan. En daarnaast tijd te nemen om hierbij stil te staan. Daarom beginnen wij elk teamoverleg met een succesmoment van de afgelopen werkweek. In het begin voelde dit wat ongemakkelijk. Inmiddels is het een gewoonte geworden en nu voelt het fijn om stil te staan bij wat goed gaat. Want het zijn soms de kleinste dingen die van grote betekenis zijn.

—————————————————————————————————————————————–
Ken jij ons supertoffe blogteam al?
Laura is locatiemanager.
Manon is senior trainer.
Marloes is gezinspedagoog en hulpverlener.
Manon is secretaresse.
Melissa is hulpverlener.

Terug naar blog