Gedragstraining

Gedragstraining, het klinkt misschien gek. Is het net zoiets als voetbal- of hockeytraining? Ja en nee. Ja, want om iets nieuws te leren moet je veel oefenen. Net als bij een sporttraining. Maar nee, het is toch anders. Dit gaat om jouw gedrag. Om wat je doet, wat je denkt en wat je voelt.

Bij gedragstraining leren we jou goed kennen

Bij de gedragstraining helpt één van onze medewerkers je. Dit is jouw trainer. De trainer leert jou goed kennen, zodat hij of zij jou goed kan helpen.
De trainer begint met een gesprek met jouw ouders en met jou. Samen bespreken jullie wat de trainer met jou gaat oefenen. En dan begint de training…

Waarmee kunnen we je helpen

Met welke dingen kunnen we je helpen in de gedragstraining? Van alles. We geven je graag twee voorbeelden:

Voorbeeld 1

Je wordt snel boos en het lukt dan niet om jezelf weer rustig te maken. De trainer oefent met je om minder snel boos te worden. En als je boos bent, om je sneller rustig te voelen. Dat doet de trainer door met jou te praten over wat je denkt en voelt. En samen te bedenken wat je kunt doen als je je boos voelt. Dat gaan jullie samen oefenen. Je oefent het ook thuis en op school. Totdat het je lukt om beter met jouw boosheid om te gaan.

Voorbeeld 2

Je heb geen vriendjes en je voelt je alleen. Je wilt wel graag vrienden en vriendinnen, maar je durft dat niet te zeggen. Of je denkt dat niemand jou leuk vindt. De trainer praat met jou over wat je denkt en voelt. Jij mag vertellen wat je graag anders zou willen. Samen met de trainer bedenk je het eerste stapje. Bijvoorbeeld met de juf op school praten over hoe je je voelt. En als het eerste stapje gelukt is, dan zet je het 2e stapje. En dan steeds verder… De trainer helpt je hier bij.

Positief je doel bereiken

Wij weten dat het best moeilijk is om nieuwe dingen te leren. We blijven positief. We kijken naar wat goed gaat en helpen je bij wat je moeilijk vindt. Zodat je stapje voor stapje verder komt. Totdat je het doel hebt bereikt.