Mama als juf & papa als meester

“Maar wanneer mag ik dan weer naar school mam? Hoeveel nachtjes nog? Ik ben toch niet ziek en de juf is toch ook weer beter, waarom mag ik dan nog steeds niet naar school?”

Als het voor ons volwassenen al moeilijk te bevatten is wat er op dit moment in de wereld gebeurt, dan is dit voor kinderen al helemaal ingewikkeld. Zeker van kinderen die een grote behoefte hebben aan structuur, wordt nu een hoop gevraagd. Waarschijnlijk heeft u al zo goed mogelijk aan uw kinderen geprobeerd uit te leggen wat er aan de hand is en waarom zij niet naar school kunnen. Toch wil ik u advies geven: laat het niet bij één uitleg. Er is een grote kans dat uw kind veel vragen heeft, dus leg het nogmaals gedetailleerd uit. Dit kan wellicht ook wat weerstand bij het schoolwerk wegnemen.

Want mam, waarom vertel jij mij nu welke sommen ik moet maken? Dat is een taak van de juf!” “Nou zo doet de meester het echt nooooit!”

Help jij mij? Dan help ik jou!

Kinderen die zich vastpinnen op rituelen vinden het vaak moeilijk als alles opeens anders gaat. Dit gaat al over de kleinste dingen. Misschien legt u een som wel van achter naar voren uit, maar doet de meester dit altijd van voor naar achter, of gebruikt hij een blauwe pen en u een rode. Probeer ook in deze situaties gedetailleerd uitleg te geven om wederzijds begrip te creëren. Leg uit dat je graag wil helpen, maar niet geleerd hebt om juf of meester te zijn. Daardoor weet je niet precies hoe het moet. Leg uw kind uit dat het helpt als hij of zij u ook een beetje kan helpen, zodat jullie het samen voor elkaar krijgen.

Naast extra uitleg en een gestructureerd dagprogramma hier nog wat creatieve tips om uw kind te motiveren om thuis aan school te werken:

  • Vraag uw kind op welk moment van de dag hij of zij het liefste schoolwerk doet. Let op: Zijn/haar wil is geen wet! Maar wanneer uw kind de afspraak niet nakomt, kan je er op terugkomen dat hij of zij de afspraak (in overleg) gemaakt zélf heeft.
  • Houd, voor zover dit mogelijk is, hetzelfde dagprogramma aan. Schuif uw werk opzij en speel mee wanneer het tijd is voor pauze. Maar concentreer u ook wanneer uw kind aan bijvoorbeeld rekenwerk zit.
  • Soms lukt het echt even niet om al het schoolwerk af te krijgen. Geen paniek, het lukt niet elke dag, op school ook niet! Komt dit vaker voor? Dan kan het volgende idee u misschien helpen:
  • Bedenk samen met uw kind welk werk écht af moet, welk werk heel fijn is als het af komt en welk werk super is om ook nog die dag te doen. Koppel aan elke categorie een beloning, van klein naar groot. Bijvoorbeeld bij het schoolwerk dat af moet een snoepje. Bij wat fijn is als het afkomt een kwartiertje extra schermtijd. En bij het werk waarvan het super is als het afkomt een grotere beloning, bijvoorbeeld samen cupcakes bakken.

Van u wordt een hele hoop gevraagd, dat beseffen wij bij De Buitenwereld goed. Schroom dus ook niet om contact met ons op te nemen.