Medewerker in beeld: Britt Seters

Britt Seters is hulpverlener bij team Haaglanden en werkt nu vijf jaar bij De Buitenwereld. Britt begon als trainer op de groep en werkt nu voornamelijk bij gezinnen thuis. “Ik krijg energie van het gevoel dat ik wat kan betekenen voor gezinnen”, zegt Britt. “En dat ik gezinnen met mijn kennis en ervaring kan helpen.”

Motivatie

“Ik werk het liefst met ouders die hulp nodig hebben én gemotiveerd zijn om het anders te doen”, vertelt Britt. “Er moet bij hen de wil zijn om verandering te brengen in de situatie. Voor die ouders kan ik echt wat betekenen. Ik investeer in de aansluiting met het gezin, door een luisterend oor te bieden, begrip te tonen en open te staan zonder te oordelen.”

Transparante verwachtingen

Soms is het lastig om aansluiting te vinden, dan gaat Britt het gesprek hierover aan met ouders en probeert zij te achterhalen waarom het niet soepel verloopt. “Met openheid, eerlijkheid en transparantie kom je het verst”, aldus Britt. “Vanaf het begin ben ik duidelijk en transparant over wat ouders mogen verwachten van mij als hulpverlener. Daarna gaan we in gesprek over de hulpvraag en waar de ouders graag aan willen werken.”

Oplossingsgericht werken

Britt maakt tijdens de ouderbegeleiding gebruik van de waaier oplossingsgericht coachen (zie foto). Hiermee doet zij inspiratie op om tot de juiste vragen te komen om ouders aan het denken zetten. “Afgelopen week gebruikte ik de waaier nog om bij een vader bespreekbaar te maken wat ik voor hem kon betekenen,” legt Britt uit. “De vader gaf toen aan, dat hij mijn hulp erg waardeerde en zei: “Jij zegt niet wat ik moet doen, maar je laat mij zelf inzien wat er nodig is.” Dit compliment bevestigde mooi mijn manier van werken. Ik laat de regie bij de ouders en geef alleen ondersteuning waar die nodig is.”

Terug naar nieuws