Medewerker in beeld: Suzanne Middelkoop

Suzanne Middelkoop is inmiddels 3 jaar werkzaam bij De Buitenwereld als senior trainer op de trainingsgroep Buitenzoet. Daar begeleidt zij kinderen op school. Iets heel anders dan dat zij voorheen deed. Suzanne werkte, voordat zij bij De Buitenwereld kwam, in de psychiatrie. En niet met kinderen, maar met volwassenen. Ze heeft geleerd dat het werken met kinderen haar meer ligt en dat zij bij De Buitenwereld goed op haar plek zit. Suzanne vertelt: “Het werken met kinderen gaat natuurlijker, ik voel goed aan wat kinderen nodig hebben en ik heb snel een klik met hen.” Daarnaast benoemt Suzanne dat ze het fijn vindt om echt iets te kunnen betekenen voor de kinderen: “Ik vind het bijzonder dat mij wordt toevertrouwd het kind te begeleiden om zelfstandig in de maatschappij te kunnen staan. Zo voel je dat je écht iets betekent.”

Zo normaal mogelijk opgroeien

Suzanne benoemt het belang van het op tijd inzetten van de begeleiding. Wanneer kinderen worden ondersteund op vroege leeftijd leren ze sneller en lopen ze minder snel vast. “Ik kijk echt naar het kind en ik vind het belangrijk dat een kind zo normaal mogelijk kan opgroeien. De diagnose van een kind hanteer ik alleen als leidraad om het kind beter te helpen. Wat bij de één helpt, helpt bij de ander juist weer niet.” Suzanne maakt veel gebruik van humor en ontspanning. Daarnaast leert zij de kinderen vaardigheden aan in kleine stappen, overvraagt ze hen niet en biedt ze de kinderen zo veel mogelijk duidelijkheid en structuur.

Vertrouwen

Suzanne legt uit dat zij met kinderen werkt vanuit vertrouwen: “Ik begin met het opbouwen van een band.” Op deze manier leren de kinderen wat ze aan de trainer hebben en leert de trainer het kind en diens behoeften goed kennen. “Vertrouwen is echt een wisselwerking en altijd in beweging. Ik geef kinderen de ruimte om dingen uit te proberen en fouten te laten maken. Wanneer kinderen het gevoel hebben dat er vertrouwen is, kunnen zij meer zichzelf zijn, houden zij zich beter aan afspraken en kunnen zij groeien in hun zelfvertrouwen”.

Waardevol werk

“Het is mooi om te zien dat er echt resultaten worden geboekt, maar het gaat niet altijd om het behalen van doelen. Het belangrijkste is dat de kinderen het gevoel hebben dat zij écht gezien worden.” Suzanne vind het werk dat zij doet enorm waardevol: “Ik kan zó genieten van de waardering die ik terugkrijg van de kinderen! Bijvoorbeeld door een simpele knuffel of een zelfbedachte ‘hand shake’ wanneer zij mij zien.”

Terug naar blog