Mindful werken

Tegenwoordig worden kinderen voortdurend geprikkeld door hun omgeving. Klassen zijn vaak vol, er wordt veel van kinderen verwacht en daarnaast kan erbij willen horen op sociale media ook voor onrust zorgen. Veel van de ouders waar wij thuis komen geven ook aan erg druk te zijn. Ook wij als hulpverleners hebben de neiging om te veel werk op ons te nemen en van de ene afspraak naar de andere te rennen. Voor iedereen is het belangrijk om af en toe een moment van rust en ontspanning te nemen. Zelf ben ik in mijn vrije tijd bezig met yoga en dit helpt mij de balans goed te bewaren. Dat deel ik graag met de mensen om mij heen. Ik raakte geïnspireerd en ben toen een opleiding tot yogadocent voor kinderen gaan volgen!

Voor het kind

Ik wil kinderen graag leren hoe zij ruimte kunnen maken voor rust in deze drukke maatschappij. Ik wil ze graag meegeven dat zij mogen voelen wat ze voelen en dat ze goed zijn zoals ze zijn. We merken dat kinderen met psychiatrische stoornissen, waar we binnen De Buitenwereld mee werken, veel behoefte hebben aan begrip en erkenning. Door kinderen te laten inzien waar ze goed in zijn, bouwen zij zelfvertrouwen op en kunnen zij ook beter omgaan met situaties die ze lastig vinden. Daarnaast leren we kinderen om inzicht te krijgen in hun emoties en hoe zij hier zo goed mogelijk mee om kunnen gaan.

Voor het gezin

Voor ouders kan het in de hectiek van alledag lastig zijn om de rust te bewaren en het positieve te zien. Met ouders bespreek ik op welke manier zij écht naar hun kind kunnen luisteren. Ik leer ze hoe zij kunnen zien wie ze zijn, achter het soms lastige gedrag. Ook laat ik hen zien hoe belangrijk het is om tijd voor jezelf te nemen om weer op te laden. Zorg eerst goed voor jezelf, dan kun je er nóg beter zijn voor je gezin.

Voor mijzelf als hulpverlener

Zelf probeer ik de rust te vinden tijdens chaotische werkdagen door in het nu te zijn. Wanneer ik bij een gezin thuis ben, zorg ik dat ik niet met mijn hoofd bij de mailtjes, telefoontjes of wat ik allemaal nog moet doen ben. Door er met oprechte aandacht voor hen te zijn kom ik met een ouder in gesprek en tot inzichten die helpend zijn. Ook een werkoverleg met collega’s beginnen wij standaard met een kort persoonlijke rondje. Iedereen geeft zijn of haar gevoel dan een cijfer. Door hierbij stil te staan houden we de drukte en intensiteit van ons werk beter vol!

De komende tijd zal ik de kennis en vaardigheden die ik tijdens de opleiding kinderyoga heb opgedaan zo veel mogelijk gaan inzetten binnen mijn werk als hulpverlener. Hiermee hoop ik anderen te inspireren om in deze uitdagende en drukke maatschappij wat meer rust te creëren.

—————————————————————————————————————————————–
Ken jij ons supertoffe blogteam al?
Laura is senior trainer.
Manon is senior trainer.
Marloes is gezinspedagoog en hulpverlener.
Priscilla is gedragswetenschapper.
Sophie is senior trainer.

Terug naar blog