Omkijken en omdenken

“Wanneer zullen we de brief versturen voor de kerstvakantie? Dan kunnen ouders en verzorgers hun kind aanmelden voor onze begeleiding.’’ Naast het werk als trainer op de groep, hebben wij ook andere taken, zoals bijvoorbeeld de planning. Collega’s en ik stemmen dit op elkaar af en ineens bedenk ik me: wat is de tijd toch weer snel gegaan! Elk jaar opnieuw vraag ik me af: “Wat zal er dit jaar op me te wachten staan?” En als het jaar voorbij is denk ik vaak: “Zo, dat heb ik maar weer eens gedaan!”

Terugkijken

Terugkijken op het jaar is voor mij een manier om dingen te verwerken. Soms wil ik situaties snel vergeten. Aan de andere kant is het ook goed om stil te staan bij wat ik heb bereikt, gedaan en ontwikkeld. Elke dag blijft een uitdaging, de ene meer dan de ander. Maar ook de kleine dingen kunnen een verschil maken. 2019 was voor mij een jaar met bijzondere momenten.

In je leven maak je zoveel verschillende situaties mee. Niemand vertelt van te voren hoe je er mee om moet gaan. Zelf uitzoeken, proberen en met vallen en opstaan doorzetten. Als volwassene heb je vaak al het één en ander meegemaakt en ben je op een bepaalde manier met de situatie omgegaan. Veel kinderen die op de trainingsgroepen van De Buitenwereld komen hebben op hun leeftijd al veel meer meegemaakt dan dat ik me zou kunnen voorstellen. De gezinnen waar zij uitkomen hebben alles zelf al uitgezocht, uitgeprobeerd en flink doorgezet. Toch is er ook voor deze gezinnen niet een standaard handleiding over hoe zij om dienen te gaan met situaties die het leven met zich meebrengt. Gelukkig er is altijd een wijze waarin je kunt kiezen tussen het juiste.

Keuzes

Tijdens het werken met de kinderen op de trainingsgroep proberen wij altijd de volgende vragen te stellen aan de kinderen: “En nu? Wat is de beste oplossing?” Of: “Wat zou kunnen helpen?” Kinderen denken veel simpeler na dan volwassenen. Ze verrassen en verbazen ons met ideeën die zij voor problemen hebben. Wij hoeven soms alleen maar mee te bewegen of om te buigen. De kinderen leren om, binnen de kaders die wij als volwassenen geven, te denken en te handelen. Het is zo makkelijk nog niet om je te verplaatsen in het kind en te denken: “Waarom moeten we laarzen hebben? We kunnen toch ook met blote voeten in de plassen stampen?” Doe mij maar wat meer van deze kinderlogica!

Terug naar blog