Ontspannen en ontladen

2021, weer een nieuw jaar, tijd voor een fris begin! Helaas zitten we nog midden in een onrustige en onduidelijke situatie. Extra belangrijk om momenten van ontspanning en ontlading in te bouwen.

Rustkamer of even uitrazen
Voor de kinderen die wij begeleiden is dit altijd al een belangrijk aandachtspunt. Na de drukte van school eerst even ontladen. Wanneer ze aan tafel komen zitten, even een momentje van ontspanning. Voor de een werkt het bij een moment van overprikkeling om even naar de rustkamer te gaan en een ademhalingsoefening te doen. Voor de ander werkt even uitrazen door een rondje rennen beter om weer even tot zichzelf te komen. Met ieder kind kijken we samen wat passend en helpend is.

Een moment van rust
Voor ons als volwassenen; ouder, leerkracht, hulpverlener of trainer, is dit natuurlijk net zo belangrijk en ook weer voor iedereen anders. De een zit opeens hele dagen thuis achter de laptop, de ander is extra druk op locatie. Kinderen thuis zijn onrustig door de veranderingen en zelf weet je ook niet hoe lang dit nog gaat duren. Het is steeds weer aanpassen en schakelen. Je hoofd en lichaam schreeuwen om een momentje van even niets. Zelf merk ik dat een wandeling of een yogales mij helpt om even te ontspannen. Voor een ander werkt ontladen door even boksen of een rondje hardlopen weer beter.

Ontspanningsoefening
Al is je dag nog zo vol en hectisch. Maak er een gewoonte van om pauzes in te lassen. Dit kan bijvoorbeeld door een rondje te wandelen. Of doe een korte ontspanningsoefening: sluit je ogen. Leg je handen op je buik. Haal diep adem door je neus. Voel je buik omhoog komen en zucht het uit door je mond. Herhaal dit 5 keer.


Samen ontladen
Ontladen kan ook door even te bellen met een collega of over je gevoel te vertellen tijdens een overleg. Het delen van de situatie waar je in zit, kan zorgen voor een lichter gevoel. Dit merkten wij ook in ons team. In december kregen wij vanuit onze leidinggevende allemaal een cadeaubon thuisgestuurd met de opdracht iets voor onszelf te kopen. Later hebben we dit cadeau aan elkaar gepresenteerd in het online teamoverleg. We vertelden waarover we trots zijn op onszelf. Het voelde voor veel van ons onwennig om iets voor jezelf te kopen. We zijn vaak geneigd eerst aan een ander te denken. Bijna iedereen had een cadeau ter ontspanning voor zichzelf gekocht. Er kwamen mooie verhalen naar boven en ondanks dat we allemaal achter een schermpje zaten, zorgde dit toch voor een moment van verbinding in het team. Bij elkaar kwijt kunnen wat er niet goed gaat en ook je eigen mooie en succesmomenten delen. Dit zijn kleine, maar oh zo belangrijke dingen en het geeft een gevoel van ‘’samen komen we er wel”!

Terug naar blog & nieuws