Oplossingen liggen om de hoek!

Laats bedacht ik me dat er voor (bijna) alles een oplossing is, maar vaak liggen die oplossingen niet direct voor de hand.

Soms merk ik aan mezelf dat ik probleempjes van een ander zélf sneller oplos dan de persoon die het probleem heeft. In het werk met kinderen ben ik erachter gekomen dat je probleempjes makkelijker kunt oplossen dan dat wij als volwassenen vaak denken. Dat noemen we ook wel kinderlogica.

De tijd nemen voor oplossingen

Door de kinderen die ik train leer ik oplossingen te bedenken vanuit kinderlogica. Als volwassenen denken wij soms zo moeilijk. Bijvoorbeeld met het aandoen van schoenen en het strikken van veters. Soms zijn we gehaast en willen we snel verder. We nemen op sommige momenten onvoldoende tijd om het de kinderen zelf te laten doen, want je moet soms aan zoveel dingen tegelijk denken. Als je je schoenen aantrekt, bijvoorbeeld. Dan hoor je de lip vast te houden en je voet een beetje naar voren te duwen. Vervolgens moet je je handen zo bewegen dat je ook nog een strik kunt maken van de veters. Voor een kind kan dit soms wel tien minuten duren, omdat alles niet gelijk goed gaat. Als we het zelf doen, zouden we binnen een minuut klaar zijn. Maar de omgeving blijft stimuleren, zet door of doet het samen met het kind.

Voor de hand liggende oplossingen

Laatst wilden er twee kinderen op de trampoline. Zij hadden samen bedacht dat zij een wekker konden zetten zodat zij om de vijf minuten konden wisselen. Een supersimpele en makkelijke oplossing. Een derde vroeg of hij mee mocht doen. De trainers vonden het iets te druk, maar de kinderen kregen de kans om samen een oplossing te bedenken.

Kinderen leren in oplossingen denken doordat hun omgeving hen stimuleert om na te denken. Zowel kinderen als volwassenen ontdekken vervolgens zelf of het de beste oplossing is geweest of dat de volgende keer een andere oplossing beter is.

Verder dan je eigen horizon kijken

Hele kleine hoekjes bedekt met stof. Je komt er moeilijk bij.. Maar met een kwast maak je zo schoon! Wat ik hiermee probeer te zeggen? Een kwast hoef je niet alleen te gebruiken voor het verven van dingen. De oplossingen liggen vaak zo dichtbij.

—————————————————————————————————————————————–
Ken jij ons supertoffe blogteam al?
Laura is senior trainer.
Manon is senior trainer.
Marloes is gezinspedagoog, gedragswetenschapper, MsC (Master of Science) en hulpverlener.
Manon is secretaresse.
Melissa is hulpverlener.

Terug naar blog