Gedragstraining

De gedragstraining is bedoeld voor kinderen die last hebben van angst, teruggetrokkenheid, depressieve gevoelens of agressief gedrag. En voor kinderen die veel moeite hebben met het contact met andere kinderen.

Een-op-een gedragstraining

De gedragstraining is individueel, een-op-een dus. De trainer begint altijd met een gedragsanalyse: Wat denkt en voelt het kind? Waarom reageert een kind op een bepaalde manier? Op welke plekken of in welke situaties gaat het goed? En wanneer juist niet?

Nieuw gedrag leren

Op basis van de analyse wordt de gedragstraining ingevuld. Wij noemen het training, omdat het best moeilijk is om nieuw gedrag te leren. Dat vraagt veel oefening, complimenten en geduld. Uw kind leert stap voor stap nieuwe vaardigheden. Tegelijkertijd is de trainer ook een coach. Want wat je doet, is verbonden met wat je denkt en voelt. De trainer helpt het kind om beter inzicht te krijgen in de eigen gedachten en gevoelens. En, als het nodig is, om het kind meer positief te laten denken en zich daardoor beter te voelen. Zo zal het zelfvertrouwen toenemen en lukt het nog beter om nieuwe vaardigheden te leren.

Training in het gewone leven

De training is in het dagelijks leven. Dat kan thuis zijn, op school en op de opvang. De trainer oefent samen met het kind in verschillende situaties en op verschillende plekken, zodat het kind de nieuwe vaardigheden goed leert toe te passen.

Gesprekken met u

Naast de gedragstraining van het kind heeft de trainer gesprekken met de ouders. Hoe kan u thuis oefenen? Wat werkt en wat werkt niet? En wat is nodig om te zorgen dat uw kind dat wat het geleerd heeft, thuis en op school blijft toepassen? Samen doorlopen we de stappen van het zorgproces.

Wat doet uw kind en waarom?

Positieve bekrachtiging vormt de kern van onze werkwijze. Dat betekent dat we benadrukken wat goed gaat. En we er van uitgaan dat achter elk gedrag een positieve intentie zit. Kinderen willen het graag goed doen, alleen lukt dat niet altijd. We kijken dus niet alleen naar ‘de buitenkant’, maar proberen ook te begrijpen wat het kind doet en waarom.

Meer informatie of overleg?

Heeft u een vraag of de hulp passend is? Of wilt u meer weten over de gedragstraining? Neem gerust contact met ons op via 010 286 27 65 of aanmeldingen@gro-up.nl. Wij denken graag met u mee.

Wilt u uw kind aanmelden?

Als u van onze jeugdhulp gebruik wilt maken, heeft u een verwijsbrief nodig. Hiervoor kunt u naar uw huisarts of naar het jeugd- of wijkteam van de gemeente. Een medisch specialist kan ook een verwijsbrief afgeven. Met een verwijsbrief kunt u uw kind aanmelden:

Mijn kind aanmelden