Sociale media, een bron van inspiratie of een risico?

“Kgrrg” het geluid van de modem tijdens het inbellen op internet. Zelf mocht ik toen ik jong was per dag een half uurtje ‘ínternetten’. De computer stond in de woonkamer en mijn ouders keken over mijn schouder mee. Zelf hadden zij geen computer en mobiele telefoon toen zij jong waren, maar ze hebben geprobeerd mij te leren hier zo goed mogelijk mee om te gaan. En trots dat ik was wanneer ik hen wat kon uitleggen over het internet!

Tegenwoordig hebben kinderen het internet in hun broekzak en hebben zij vaak het gevoel van alles te missen als zij niet online zijn. Het huiswerk van pubers staat op hun telefoon, maar tegelijkertijd komen er berichtjes binnen van vrienden die belangrijker lijken dan alles. De Maslowpiramide brengt de levensbehoeften van jongeren in kaart. De behoeften wifi en telefoonbatterij zijn toegevoegd als grap, maar daarin lijkt een kern van waarheid te zitten.

Mediaopvoeding

In de huidige, grotendeels digitale maatschappij is het van belang dat kinderen en jongeren leren hoe zij op een goede en veilige manier kunnen omgaan met sociale media. Kinderen groeien op in een wereld die steeds meer digitaliseert. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Mediaopvoeding wordt dus steeds belangrijker. Het internet en sociale media kunnen een bron van inspiratie zijn en zorgen voor verrijking, ontspanning en plezier voor kinderen. Online heb je toegang tot zeeën van informatie. Er staan oneindig veel filmpjes op YouTube, je kunt jezelf laten zien op profielwebsites of je onderhoudt je contacten via sociale media. Naast deze positieve punten er zijn ook risico’s. Volgens het CBS geeft 1 op de 6 jongeren aan verslaafd te zijn aan sociale media. Jongeren geven aan bang te zijn om dingen te missen als zij even niet online zijn of zich onrustig voelen als een binnengekomen bericht niet direct kan worden bekeken.

Contrast tussen ouder en kind

Als hulpverlener kom ik bij gezinnen thuis. Ook daar speelt dit thema volop. Vooral het contrast tussen de ouder en het kind komt hier naar voren. Een moeder die zegt: “Vroeger hadden wij dat niet” en een kind dat reageert: “Mam je snapt het niet. Wij appen elkaar om af te spreken. Ik ga echt niet wachten tot iemand op het voetbalveld is.” Het komt ook voor dat een ouder een telefoon afpakt als straf maar daarbij soms onderschat hoe belangrijk het onderhouden van contact met vrienden kan zijn voor kinderen. Kinderen vinden de online manier van communiceren heel normaal en het is een belangrijk onderdeel in hun leven. Voor veel ouders zorgt het socialemediagebruik van hun kind voor onrust. Het is nieuw, onbekend en je hoort vooral veel in het nieuws over de risico’s. Sociale media is een ingewikkeld onderwerp maar we kunnen er niet meer omheen. De uitdagende taak voor ouders is een manier te vinden om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Bij De Buitenwereld proberen we ouders hierin te ondersteunen en ook de kinderen te leren mediawijs te worden.

Blijf in gesprek

Belangstelling, erkenning en respect voor hun belevingswereld is essentieel in de vertrouwensband met kinderen. Door vooral de gevaren van sociale media te benadrukken of het te verbieden, kan er een afstand ontstaan en kun je het vertrouwen kwijtraken. Houd rekening met het belang voor het kind, maar bescherm hen ook tegen de aantrekkingskracht. Maak hen bewust van online gevaren en begrens hen in het gebruik. Bied duidelijke regels. Zorg dat de schermtijd beperkt blijft en er genoeg tijd overblijft voor kinderen om buiten spelen zodat zij hun motorische en sociale vaardigheden goed kunnen ontwikkelen. Tot slot, blijf in gesprek over wat je kind online bezighoudt. Speel een keer een spel mee en laat je kind zich trots voelen door voor jou een gids te zijn in de digitale wereld.

Meer zien? Kijk de aflevering van de opvoeders over mediagebruik.

—————————————————————————————————————————————–
Ken jij ons supertoffe blogteam al?
Laura is senior trainer.
Manon is senior trainer.
Marloes is gezinspedagoog en hulpverlener.
Manon is secretaresse.
Melissa is hulpverlener.