Stimulerende inrichting op de trainingsgroepen

Wij streven wij ernaar dat kinderen zich op de trainingsgroepen veilig voelen, gestimuleerd worden en zo goed mogelijk tot leren komen. Daarnaast is het van belang dat ouders zich welkom voelen en hun kinderen met een goed gevoel bij ons kunnen achterlaten. Op dit moment zijn wij bezig met onderzoek naar hoe wij onze trainingslocaties zo goed mogelijk kunnen inrichten.

Onderzoek

Een gedragswetenschapper en een trainer van De Buitenwereld hebben onderzoek gedaan naar welke aspecten een wetenschappelijk aangetoond positief effect hebben op het leerklimaat van de trainingsgroepen. De belangrijkste aspecten zijn: voorspelbaarheid, veiligheid, controleerbaarheid en huiselijkheid. Ook blijkt uit onderzoek dat wanneer de omgeving goed aansluit bij het kind en het kind zich welkom voelt, dit een positief effect kan hebben op het gedrag van het kind. De resultaten uit dit onderzoek worden vertaald in de inrichting van onze locaties.

Locaties in de huisstijl

De locatie wordt zo overzichtelijk en ruim mogelijk ingedeeld. Daarnaast komen er twee aparte ruimtes: een actieve plek en een chill plek. Daar kunnen kinderen naartoe voor een beweeg- of rustmoment. De kleuren en materialen die worden gebruikt op de locaties moeten rust uitstralen. Ook is onze nieuwe huisstijl te herkennen op de groepen met de drie vaste kleuren: roze, turquoise en grijs. Ook het thema van De Buitenwereld is terug te vinden in natuurlijke materialen en decoratie van bomen, blaadjes en vogelhuisjes. Er zijn ideeën voor een sensopathische muur waarbij kinderen worden uitgedaagd om de verschillende materialen aan te raken. Ook wordt er gekeken naar ruimtes waarin kinderen het licht en geluid zelf aan kunnen passen naar waar zij op dat moment behoefte aan hebben. Technologie en innovatie gaan een steeds een grotere rol spelen op de groepen, hierbij wordt out-of-the-box gedacht en onderscheidt De Buitenwereld zich van andere groepen.

Vertrouwd en voorspelbaar

Uit onderzoek blijkt dat wanneer de omgeving begrijpelijk en voorspelbaar is voor het kind, de emotionele zekerheid van het kind toeneemt en het kind een gevoel van controle ervaart. Hierdoor streven wij naar een balans tussen vernieuwing en voorspelbaarheid. Veel elementen, zoals bijvoorbeeld de pictogrammen en het speelmateriaal, worden hetzelfde gehouden, zodat de kinderen zich vertrouwd blijven voelen op de groep. Tot slot worden de kinderen goed voorbereid op de veranderingen zodat zij zo goed mogelijk kunnen wennen aan de nieuwe inrichting.

Kom kijken!

Benieuwd naar hoe de inrichting er op de groepen uit ziet? Kom dit jaar kijken naar de pilot inrichting op de locatie Buitenkinderen in Den Haag! Als voorproefje ziet u hieronder de moodboards die zijn gebruikt ter inspiratie.

 

Terug naar blog & nieuws