Innovatie bij De Buitenwereld: de Stress app

Bij De Buitenwereld worden baanbrekende ideeën, innovatieve methoden en nieuwe tools toegejuicht en serieus onderzocht. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Info Support. Een specialist in het ontwikkelen van software op maat, om te onderzoeken welke tools wij kunnen ontwikkelen om nog betere zorg voor onze cliënten te realiseren.

Onderzoek naar stressmeting bij jongeren
Angeline van Gasteren heeft tijdens haar afstudeertraject In opdracht van Info Support en De Buitenwereld onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een applicatie die gezonde, alternatieve reacties op stress aanbiedt aan jongeren tussen de 12 en 16 jaar met een (vermoeden van) psychiatrische stoornis. De verwachting is dat als jongeren leren beter met stress om te gaan, zij beter kunnen meedraaien op de trainingsgroep, er minder intensieve begeleiding nodig is en de kosten voor de begeleiding verminderd kunnen worden. De hoofdvraag van het onderzoek is: ‘Hoe kan stress gemeten en verminderd worden door middel van de Empatica Embrace in combinatie met een applicatie?’

Aantrekkelijke app voor jongeren
Het doel van de Stress app is het verlagen van de gemeten stress. De stress wordt gemeten door middel van de Empatica Embrace. Een armband waarbij stress door middel van een sensor via de huid kan worden gemeten. De app heeft een mindfulness game om de jongere op een leuke manier ademhalingsoefeningen te laten doen. Daarbij worden de jongeren uitgedaagd het spel te blijven spelen doordat zij badges kunnen winnen wanneer het gelukt is de stress te laten zakken. Het idee is ook dat er een stressdagboek bijgehouden kan worden en dat de jongere kan chatten met zijn hulpverlener via de app.
Een aantal van de jongeren die begeleiding krijgen bij De Buitenwereld en een aantal begeleiders heeft de gebruiksvriendelijkheid getest. Daarna is de applicatie verder ontwikkeld. Klik hier om een indruk te krijgen van de app.

Kansen in de toekomst
Op dit moment is het bedrijf Empatica druk bezig met het ontwikkelen van een systeem waardoor de stressarmband kan worden gekoppeld aan de Stress app. Ook wordt er kritisch gekeken op welke manier de persoonsgegevens van de doelgroep zo goed mogelijk beschermd kunnen worden tijdens het gebruik.
De verschillende mensen die in aanraking zijn gekomen met het concept van de Stress app reageerden enthousiast en gaven aan dat zij deze applicatie graag zouden gebruiken. De Buitenwereld ziet een mooie kans in het gebruik van deze applicatie en is hard op zoek naar partners en subsidies waarmee deze applicatie kan worden gerealiseerd en wij jongeren nog beter kunnen begeleiden.
Meer weten over dit onderzoek? Neem gerust contact met ons op.

Terug naar blog & nieuws