Succesverhaal: kinderyoga bij De Buitenwereld

“Juf? Gaan we nu weer de croissantjes doen?” Opgerold als een croissantje liggen we ieder tussen ons yogamatje. Na alle yogahoudingen, is het even tijd voor ontspanning. We tellen tot 20 tot de oven ping zegt. Met dit, door het kind, zelfbedachte idee sluiten we elke yogales af en geeft mooi weer hoeveel ruimte er is voor creativiteit en eigen inbreng in de yogalessen.


Volgen van het kind

Tijdens de lessen maak ik gebruik van trauma sensitieve yoga, deze vorm van yoga is door meerdere studies effectief bewezen voor kinderen en jongeren. De focus ligt op dat kinderen zich veilig leren voelen in hun lichaam en ervaren in het nu te zijn. Elke les ziet er anders uit en het kind kiest wat we doen en op welke manier. Het enige wat vastligt is dat we ieder een eigen matje hebben en gebruik maken van de yogakaartjes (zie plaatje) met verschillende houdingen er op. Als begeleider geniet ik keer op keer weer van wat er komt als ik het kind volg in zijn creativiteit en kijk wat er in het hier en nu ontstaat. Zo kwam een ander kind met dit idee: “Juf, zullen we deze week de kaartjes door het lokaal verstoppen en dan steeds 1 houding doen als we een kaartje hebben gevonden?” Kinderen komen met verschillende doelen naar de les. Het ene kind komt voor het leren bewust te worden van zijn lichaam en met het andere kind ga ik op zoek naar een favoriete ademhalingsmethode of een houding die toegepast kan worden bij momenten van spanning.

Lichaamsbewustzijn

We merken we dat kinderen die in zorg zijn bij De Buitenwereld nog veel kunnen leren in het bewust worden van hun lichaam. Daarnaast is dit een belangrijke voorwaarde om te kunnen werken aan emotieregulatie. Door de inzet van yoga, ontlaad of ontspanningsoefeningen merken wij dat het lichaamsbewustzijn van kinderen groeit. Vervolgens kunnen deze technieken daarna ook worden ingezet bij het reguleren van emoties.

Generalisatie

Wanneer ik hoor dat een kind het geleerde uit de les ook toe kan passen in andere situaties, voelen de lessen voor mij als een succes. Zo hoorde ik van een moeder dat het kind thuis de ademhalingsoefening uit de les uit zich zelf heeft toegepast om rustig te worden en van de schoolbegeleider dat het kind tijdens spanning op het schoolplein in de schildpad (yogahouding) is gaan zitten en hij hierdoor weer kon ontspannen. Yoga en ontspanningsoefeningen worden bij De Buitenwereld steeds meer ingezet binnen de groepstraining en individuele begeleiding met een positief effect. Daarnaast biedt het mij als begeleider ook een stukje ontspanning, maar bovenal heel veel plezier om zo naast een kind opgerold als een croissantje tussen een yogamatje te liggen!

Terug naar blog & nieuws