Succesverhaal: Samen is veel leuker dan alleen!

“Joehoe!” Klinkt een kinderstem vanuit de verte. De trainer loopt in de richting van het geluid. “Ja, zeg het eens!” roept de trainer, want ze ziet niemand. Er komt geen reactie. Niet veel later, dezelfde stem: “Joehoe! Hier zijn we!” De trainer kijkt omhoog en ziet een paar kinderen in een boom zitten.

Op ontdekkingsreis

“We gaan op ontdekkingsreis”, roepen de kinderen in de boom enthousiast. “Dat is goed”, zegt de trainer. “Maar laten we dan wel een paar afspraken maken: ga niet te ver weg. Zolang jullie mij en de groep kunnen zien, is het goed. En zodra we gaan tellen om naar binnen te gaan, komen jullie direct. Afgesproken?” “Mogen we wel achter de bomen lopen?” vraagt één van de ontdekkingsreizigers. “Dat mag”, antwoordt de trainer.” “Dan afgesproken!” roepen de kinderen in koor. “Tot straks!”

Afspraken

Even later ziet de trainer dat de kinderen verder weg lopen dan afgesproken. Rustig loopt ze naar hun toe en herhaalt de afspraken. Daarna zetten de kinderen hun ontdekkingsreis voort. Hele verhalen en fantasieën worden er besproken. Wanneer het aftellen om naar binnen te gaan begint, komen de ontdekkingsreizigers niet tevoorschijn. De groep besluit om iets verder te lopen, de trainer houdt de kinderen, die op ontdekkingsreis zijn, nog steeds in het zicht. Vlak voor het laatste kind naar binnen is hoort de trainer: “Juf! Juf! Kom eens kijken …” Wanneer de trainer niet reageert, klinkt er een vragende stem: “Hè? Waar is ze heen?“

Samen oplossen

De kinderen beginnen te roepen. Er komt geen reactie. Samen gaan zij in gesprek. Hoe kan het nu zijn dat ze weg zijn? “Oh, wacht!” zegt één van de kinderen, “we zijn te ver weg gegaan. We hebben ons niet aan de afspraak gehouden. Zullen we dit samen oplossen? We gaan terug naar de locatie en vertellen alles wat er is gebeurd. We gaan uitleggen waarom we het niet in de gaten hadden. We waren op ontdekkingsreis en waren met onze gedachten bij de dingen die we onderweg tegenkwamen en niet met onze gedachten bij de groep.”

Uitleggen

Niet veel later zien ze de trainer staan. “Juf!” roepen de ontdekkingsreizigers. “We snappen dat je niet blij bent. Mogen we het je uitleggen?” De trainer knikt. “Ik vind het fijn dat jullie inzien dat jullie je niet aan de afspraken hebben gehouden”, zegt de trainer. De kinderen vertellen wat ze allemaal ontdekt hebben. “Wat tof!” zegt de trainer. “Mag ik met jullie mee op ontdekkingsreis?” Samen gaan zij op pad naar de ontdekking. Eenmaal terug op de groep vragen de andere kinderen: “Waar zijn jullie geweest?” De ontdekkers zeggen: “Op ontdekkingsreis.” De trainer geeft hun een dikke knipoog.

Terug naar blog & nieuws