Surfen

Wat ben ik trots op ons! Ondanks alle moeilijkheden doen wij dit tóch maar..
‘Wij’ De Buitenwereld, ‘wij’ ouders, ‘wij’ Nederlanders.

Achtbaanrit
Acht maanden geleden ging de surrealistische achtbaanrit van start. Nu, talloze persconferenties verder, hebben we nieuwe kwaliteiten in onszelf ontdekt waar we eerst geen weet van hadden.

Online leven
Gesprekken, trainingen en zelfs sportlessen vinden online plaats. Door dit nieuwe ‘online leven’ ontpoppen we ons tot ware computerkenners. Zelfs de mensen die het meest waren vastgeroest, bleken meer flexibel te zijn, dan ze ooit hadden gedacht. De uiterst sociale mensen leerden zichzelf noodgedwongen beter kennen. En zij die juist genoten van de stilte en het alleen zijn, doorbraken nu de eenzame stilte met een fijn gesprekje. En dat alles om de 1,5 meter afstand te behouden. Een regel die tot een jaar geleden nooit bestond.

Mondkapje
Met een glimlach kijk ik toe hoe kleine kinderen mondkapjes integreren in hun spel. Ik verwonder mij over de pubers die – zelfs zonder enige opstandigheid – een mondkapje dragen op school en in openbare ruimtes.

Geschiedenisles
Mijn dochter merkte op dat wij nu in een toekomstige geschiedenisles leven. Deze opmerking bracht mijn gedachten even tot stilstand. Die komt binnen. En dan besef ik mij dat dit gelukkig niet de eerste uitdaging is die de mens heeft overwonnen. Bij nieuwe tegenslagen zijn we telkens weer veerkrachtiger gebleken.

Weerstand
Toegegeven: het kost ons flink wat tijd en moeite om te wennen aan dit ongewenste ‘nieuwe normaal’. En het is juist de weerstand die deze periode mentaal zwaar maakt. Zodra we beseffen dat het makkelijker is om mee te deinen op de golfbewegingen van het leven, kost het ons al minder energie. We kunnen de golven niet voorkomen. Wel kunnen we ervoor kiezen om te leren surfen.

Surfplank
Dus: laten we vol overgave surfen! Of misschien is het al voldoende om gewoon op je surfplank te blijven staan. En als dat niet lukt kan je altijd nog zwemmen of… even watertrappelen.

Vertrouw erop dat de woeste golf onder ons ooit weer gaat liggen. Want zoals bij alle momenten in het leven: ook aan dit moment komt ooit een eind.

Geschreven door Priscilla Haime

Terug naar blog & nieuws