Thuiszitten

Onderprikkeling en overprikkeling lijken twee begrippen die mijlenver uit elkaar liggen en misschien zelfs twee kanten van een medaille zijn. Toch laat deze periode van thuis blijven zien dat de twee begrippen naast elkaar kunnen bestaan en soms zelfs in elkaars verlengde kunnen liggen.

Te weinig prikkels

Veel mensen noemen deze periode ‘saai’, omdat er maar weinig wordt meegemaakt. De dagen lijken op elkaar en door het ontbreken van nieuwe ervaringen of herinneringen lijkt de tijd voorbij te vliegen. Saai, ook voor veel kinderen. Geen school, geen vriendjes en vriendinnetjes, geen sport, geen opa’s en oma’s. Binnenshuis rennen en klimmen wordt door veel ouders niet gewaardeerd, dus waar moet al die opgekropte energie naartoe? En hoe kun je nou slapen wanneer je nog niet moe bent? Hoewel alle dagen op elkaar lijken, lijkt de structuur van alledag toch te vervagen. En wanneer de verveling genadeloos toeslaat, is vervelend gedrag niet zelden het gevolg. Alles om maar wat opschudding te veroorzaken, geprikkeld te worden of iets mee te maken.

Te veel prikkels

En daar komt de overprikkeling in het spel. Van ouders welteverstaan. Want ouders proberen hun kroost op alle mogelijke manieren bezig te houden en te vermaken. Ik hoor de meest creatieve manieren van ouderlijk entertainment voorbij komen. Tijd voor zichzelf hebben ouders niet. Het huis opgeruimd en schoon houden is al een dubbele dagtaak, maar boodschappen doen lijkt soms wel een sudoku-puzzel voor gevorderden. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid bloed, zweet en tranen om de kinderen aan hun schoolwerk te krijgen. Hoewel ‘challenges’ helemaal hot zijn tegenwoordig, is deze corona- challenge toch wel echt een pittige!

Waardering

Dus lieve ouders, wees mild voor jezelf, neem genoegen met een huis dat ‘opgeruimd genoeg’ is, begeleidt schoolwerk waar je kan zonder halsbrekende capriolen uit te halen en vier de kleine succesjes. We zien dat jullie je uiterste best doen. En daar heb ik maar 1 woord voor. Met hoofdletters: RESPECT.

Handtekening

—————————————————————————————————————————————–
Ken jij ons supertoffe blogteam al?
Laura is senior trainer.
Manon is senior trainer.
Marloes is gezinspedagoog en hulpverlener.
Priscilla is gedragswetenschapper.
Sophie is senior trainer.

Terug naar blog & nieuws