Wat vieren we eigenlijk op Valentijnsdag?

Valentijnsdag komt er weer aan. En in de dagen daarvoor, is Valentijnsdag dan ook een hot item op TV en op de social media. Voor mij is het altijd de dag van de liefde en de romantische gebaren geweest, maar de precieze achtergrond was me niet bekend. Tijd dus om eens op onderzoek uit te gaan. Op internet vond ik de volgende informatie:
Valentijnsdag is een jaarlijks terugkerende feestdag, die op 14 februari gevierd wordt. Op Valentijnsdag vieren we niet alleen het feit dat de liefde bestaat en iedere dag om ons heen is, maar is er ook de mogelijkheid om je verborgen verliefdheid bekend te maken. Dit kun je doen door een kaart te sturen, een bosje bloemen of een cadeautje te geven of een brief te sturen naar je geliefde. Omdat veel mensen het toch nog eng vinden om hun verliefdheid te bekennen, worden er met Valentijnsdag veel anonieme briefjes, kaartjes en bloemen gestuurd. Hierdoor kun je toch je liefde bekennen, maar blijft het voor de ontvanger van de cadeaus onbekend dat jij het cadeau hebt gestuurd.

Het ontstaan van Valentijnsdag

Hoe Valentijnsdag precies ontstaan is, weet eigenlijk niemand. Zo gaan er verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van Valentijnsdag, die allemaal erg van elkaar verschillen. De meeste mensen geloven echter dat maar één verhaal klopt. Het verhaal over priester Valentinus.
Priester Valentinus woonde in de derde eeuw in Rome, waar hij mensen die hulp nodig hadden verzorgde en wijze raad gaf. Daarnaast hield priester Valentinus zich bezig met het zegenen van huwelijken. Dit was in die tijd nog verboden in Rome, maar toen priester Valentinus de blinde dochter van de stadhouder genas, bekeerde deze zich meteen. Helaas vond de keizer van Italië helemaal niet goed dat de stadhouder zich had bekeerd. Daarom besloot hij om priester Valentinus te executeren. Later werd priester Valentinus alsnog heiligverklaard en werd 14 februari een feestdag.

Vier de liefde!

De precieze achtergrond van Valentijnsdag is dus helaas niet te achterhalen. Maar eigenlijk maakt het ook niet uit. Goed dat er een dag is om de liefde te vieren, zou ik zeggen! Ik ben inmiddels al bijna 13 jaar samen met mijn vriend en ken hem goed genoeg om geen romantisch gebaar van hem te verwachten, maar wie weet vergis ik mij in hem, of heb ik een stille aanbidder….
Ik houd de 14e in elk geval mijn brievenbus in de gaten en zet mijn mooiste vaas alvast klaar! Je weet maar nooit….

 

—————————————————————————————————————————————–
Ken jij ons supertoffe blogteam al?
Laura is locatiemanager.
Manon is senior trainer.
Marloes is gezinspedagoog en hulpverlener.
Manon is secretaresse.
Melissa is hulpverlener.

Terug naar blog