Zet je auti-bril op

Laatst vertelde ik aan een vriendin over mijn werk.  Toen besefte ik weer even hoe bijzonder het is dat ik bij allerlei gezinnen thuis mag komen en mag helpen. Het mooiste hiervan is te zien dat het steeds beter met hen gaat. Dit lijkt voornamelijk te komen doordat ouders hun kind steeds beter begrijpen en kunnen inspelen op hun gedrag. Met name bij kinderen met autisme zorgt meer kennis en begrip over hun gedrag voor een grote vooruitgang. Ik zie dat hoe meer ouders hun auti-bril opzetten, hoe beter het thuis gaat.  

Gedrag vertalen voor de ouder

Kennis door cursussen en boeken draagt zeker bij aan het snappen van het gedrag van het kind. Het waardevolle aan mijn functie is vooral dat ik vaak aanwezig ben wanneer een situatie zich voordoet. Op deze manier kan ik ouders in laten zien wat er achter het gedrag zit, door als het ware het gedrag te vertalen. Ouders kennen hun kind uiteraard het best, maar het voordeel is dat ik er net met andere ogen naar kan kijken dan de ouders die dagelijks midden in de situatie zitten. Vaak heeft een ouder het gedrag van het kind verkeerd begrepen. Samen met hen bedenk ik dan een oplossing en kijken we op welke manier het anders kan. Ik laat ouders de auti-bril opzetten. Zo kijken ze met kennis van autisme naar hun kind. Zij leven zich op die manier beter in in de manier van denken en de beleving van hun kind. Als hulpverlener ben ik er op veel momenten niet bij. In dat geval helpt het om een bespreeklijst op te stellen en alles op een later moment te bespreken. Ouders krijgen steeds meer begrip en spelen beter in op wat het kind nodig heeft, naarmate lastige situaties vaker zijn voorgekomen en zijn opgelost.

Emotieherkenningsbril voor het kind

Ook voor de kinderen met autisme zelf wordt er gewerkt aan een bril, maar dan om emoties van anderen beter te leren lezen. Op de universiteiten van Amsterdam en Leiden is er een experiment gestart waarbij kinderen met autisme door middel van Google Glass met daarop herkenningssoftware hulp krijgen bij het herkennen van emoties. Tijdens de interacties die het kind met anderen heeft, benoemt de computer welke van de zes basisemoties er te zien zijn. De computer kan ook een neutrale emotie herkennen. Het doel is om kinderen soepeler om te leren gaan met sociale situaties. De eerste resultaten zijn positief. Ouders gaven aan dat hun kinderen vaker oogcontact maakten en betere interacties hadden met anderen. Op dit moment wordt er nog meer onderzoek naar gedaan. Het zal dus nog even duren voor de bril te koop is.

Scherpe bril

Voordat zo’n revolutionaire bril op de markt is voor kinderen met autisme, probeer ik de auti-bril bij ouders zo scherp mogelijk te maken en zo vaak mogelijk op te laten zetten zodat ze hun kind nóg beter kunnen begrijpen. Naar mate ik meer ervaring op doe en gezinnen beter leer kennen, wordt mijn eigen auti-bril ook steeds scherper. En dat is erg leuk om te merken!

—————————————————————————————————————————————–
Ken jij ons supertoffe blogteam al?
Laura is locatiemanager.
Manon is senior trainer.
Marloes is gezinspedagoog en hulpverlener.
Manon is secretaresse.
Melissa is hulpverlener.

Terug naar blog